naar Gerry´s homepage

Terug naar index <=> Verder naar volgende

Run Winschoten - een warm feestje

zaterdag 8 september 2012

Je wordt er altijd voor gewaarschuwd: doe vooral rustig aan wanneer het warm is. Al helemaal bij duurinspanningen, want voor je het weet raakt je lichaam oververhit.

Dat is waar. Maar ik ben ervan overtuigd dat het heel veel uitmaakt hoe getraind je bent. Ben je een beginnende loper: doe het niet, blijf thuis, ga een stukje fietsen of ga liever nog lekker zwemmen in een koel meertje. Ben je daarentegen een goed getrainde loper die zijn lichaam goed kent: laat je vooral niet weerhouden door een wat hogere temperatuur. Hou je hoofd koel, dan komt het met de rest van het lichaam ook wel goed.

En dus toog ik afgelopen zaterdag vrolijk naar Winschoten voor de jaarlijkse Run. Je kunt er kiezen uit de estafette, de 50 of de 100 kilometer. Inderdaad, geen discussie over mogelijk, dat zijn pure duurinspanningen. De voorspelling was dat de temperatuur in de loop van de dag op zou lopen tot boven de 25 graden, dus werd het een warme dag. Ook daar was geen discussie over mogelijk.

Het mooie weer past bij Winschoten. Ik kan me de afgelopen jaren geen regen, kou of wind herinneren tijdens de Run. Wat ik me wel kan herinneren: versierde straten, vrolijk publiek, een prima sfeer en goede prestaties. Natuurlijk ook: bezwete en vermoeide lopers, maar die heb je bij ieder evenement onder alle weersomstandigheden. Het voordeel van afstanden boven de marathon is dat er over het algemeen uitstekend getrainde atleten aan de start staan, die hun fysieke grenzen prima kennen en goed weten waar ze mee bezig zijn. Het risico ligt wat dat betreft veel meer bij de estafettelopers. Wanneer je meedoet in bedrijfs- of verenigingsverband wil je jezelf nog wel eens over de kop lopen.

Maar daar was afgelopen zaterdag geen sprake van. De tuinstoelen stonden klaar, de dames met de ratels hadden hun plaats ingenomen, de straten waren schitterend aangekleed, de molenwieken draaiden en de lopers liepen hun rondjes. Er waren heel wat extra water- en sponsposten onderweg, voornamelijk in de vorm van stroblonde Winschoter kinderen die onvermoeibaar sponzen bleven aanreiken en oprapen. Ook was er een ge´mproviseerde douche-installatie en werd er extra fruit uitgereikt. Kortom: het was weer een echt loopfeestje, waar de hele stad met overgave aan meedeed.

Onder zulke omstandigheden kan het bijna niet anders of je loopt een mooie tijd. En dat deed ik ook. Ik liep zelfs een pr. Op de 50 kilometer ging dat van 4:17:17 naar 4:13:46. Ondanks het warme weer. Of misschien wel dankzij het warme weer.


Foto's: Erik van Echten en Flip Slik
This page is linked to the home page of Gerry Visser