naar Gerry's homepage

Terug naar index <=> Verder naar volgende

Königsschlösser Romantik Marathon

Füssen - 20 juli 2014

Veel mensen kennen Füssen als laatste stad in Duitsland voor je Oostenrijk binnenrijdt. Weer anderen kennen Füssen als stad van de vele kastelen, waaronder natuurlijk het Disneykasteel Neuschwanstein van Ludwig de Tweede. Ik kende Füssen eigenlijk alleen uit de verhalen van vriendin Karin, die hier een paar jaar geleden de marathon liep. Füssen bleek bovendien een mooie stop op weg naar de Bodensee, waar we een wat langer verblijf hadden gepland.

In Füssen namen we onze intrek in Hotel Sommer, gelegen aan de Forggensee. Onze kamer bood fraai uitzicht over het meer, dat zestig jaar geleden is ontstaan als stuwmeer in de rivier de Lech. In de winter laten ze het meer leeglopen, waarbij de restanten van dorpjes, wegen en bomen weer zichtbaar worden. Maar daar heb je in de zomer geen last van, dan is het gewoon een mooi gelegen meer waar je kunt zwemmen, zeilen, surfen en vissen.

De route van de marathon voert langs een drietal koninklijke kastelen: Schloss Bulachberg, Schloss Hohenschwangau en Schloss Neuschwanstein, en aan het eind langs de stadsburcht Hohe Schloss Füssen. Maar naast deze bouwwerken valt er meer te zien onderweg: schilderachtig gelegen meertjes, groene weilanden en imposante bergen, die iets verderop steil omhoog rijzen: de Beierse Alpen. Toch is het parcours vrijwel vlak, alleen aan het eind zit een venijnige klim wanneer je de stad inloopt. Maar dan is de finish nabij, dus kan die laatste kuitenbijter er ook nog wel bij.

Het was dit jaar erg warm (bij de start om half acht liep het kwik al op naar 25 graden) en dus waren de omstandigheden niet eenvoudig. Uiteraard heb ik onderweg volop genoten van het mooie landschap en de imposante kastelen. Maar verder was er weinig romantiek onderweg en was het vooral hard werken. De eerste helft ging al niet vanzelf, mede door de warmte, dus heb ik de tweede helft het tempo maar iets laten zakken om vervolgens de marathon relaxed uit te lopen. Gelukkig was er drinken genoeg onderweg en stond er onderweg ook nog enthousiast publiek langs de kant. "Hophophop", klonk het en "Auf gehts!". Ook werden we op twee plaatsen verrast door een hoornblazersconcert. Een soort midwinterhoorn, maar dan drie op een rij en lichter van toon, waarmee vrolijke deuntjes werden geblazen. En wat ook leuk was: ik haalde de laatste tien kilometer heel veel lopers in die te voortvarend van start bleken te zijn gegaan. Het was best wel een slagveld, met in de laatste kilometers veel wandelaars waarbij het beste er duidelijk af was. Dat gold gelukkig niet voor mij, ik haalde gezond en vrolijk de finish in 3:59:47.

Conclusie: een mooie marathon in een prachtige omgeving, en ondanks de omringende en imponerende bergen redelijk vlak. En bij warm weer geldt: vooral niet forceren, gewoon lekker uitlopen en genieten van de omgeving.

Zie ook: Königsschlösser Romantik Marathon en route.


This page is linked to the home page of Gerry Visser