naar Gerry´s homepage

Terug naar index <=> Verder naar volgende

Nuleditie Sneeker Mar-athon, rond Sneek en meer

zaterdag 22 juni 2013

Friesland heeft geen echte eigen marathon. Ja, de Berenloop, maar die is op Terschelling, dat telt niet. Leeuwarden heeft het geprobeerd, een paar jaar geleden, maar dat was geen succes zo bleek al snel. En de Slachtemarahon is maar één keer in de vier jaar. En dus staken vier Friese sporters (John Sloot van het Running Center in Leeuwarden, reclameman Dimitri Ravensbergen, organisator Piet Noordenbos en zanger Syb van der Ploeg) de koppen bij elkaar en bedachten ze een nieuwe marathon: de Sneker Mar-athon, oftewel een marathon rond het Sneeker Meer. Zaterdag 22 juni jl. was de eerste editie, beter gezegd, de nul-editie. De eerste ´echte´ editie wordt volgend jaar gehouden.
Vanwege de vele bruggen op het parcours moet er ´s avonds worden gelopen. En dan kun je het maar het beste doen op de langste dag van het jaar. Volgend jaar is dat precies 21 juni, dit jaar was het de 22e.

En zo staan op zaterdagavond om half zeven zo´n 75 lopers klaar bij de Waterpoort in Sneek om weggetoeterd te worden door wethouder Offinga. De eerste drie kilometer loopt iedereen mee, daarna gaan de marathonlopers, een kleine twintig man, alleen verder. Het tempo van zes minuut de kilometer is zo gekozen dat iedereen mee kan. Voor de snelle jongens is dat even wennen, maar het grote voordeel is dat er onderweg gezellig gepraat kan worden.

De verzorging wordt geregeld door Jan Kooistra en de zijnen van SV Friesland. Ook rijden er twee EHBO-busjes mee, voor eventuele uitvallers. En ik mag samen met vriendin Karin het tempo aangeven. Dat is nog niet zo eenvoudig, want op de heenweg blaast er een flinke wind in de rug, terug hebben we die pal tegen. Maar er zijn meer factoren die een regelmatig tempo in de weg zitten. Zo passeren we talloze kleine bruggetjes, moeten we door klaphekjes, lopen we bij Broek een stuk over een grasdijkje ("It liket wol de Slachte!", is het onvermijdelijke commentaar) en moeten we ons een weg banen tussen de schapen door (die bijna met ons draven door het openstaande hek, maar dat terzijde). En kort daarna, bij zeilschool Rufus om precies te zijn, worden we met een pontje naar de overkant van het water gebracht. Volgend jaar worden de schapen achter de hekken gezet, het gras gemaaid en het pontje vervangen door een ponton, zo is de bedoeling.
De 21 en 10km-lopers proberen ons met Lemsteraken te volgen. Dat lukt aardig, er wordt vrolijk gezwaaid over en weer.

Bij Heerenzijl komen de halvemarathonlopers erbij zodat het gezelschap meer dan verdubbelt. De nieuwelingen krijgen het meteen voor de kiezen, want een paar kilometer verder, bij Oude Schouw, wordt het opeens donker. Niet dat het al nacht is, maar er komt een enorme stortbui voorbij. En die doet zijn naam eer aan: er wordt heel wat water over ons heen gestort. We zijn binnen een paar minuten tot op de draad doorweekt. Maar zo plotseling als hij begon, zo plotseling is de bui ook weer voorbij. De wind blaast ons recht in het gezicht en al snel zijn we weer aardig opgedroogd. Gelukkig maar, want we zijn er nog niet.

Bij Tersoolstersluis stromen de 10-kilometerlopers in. We zijn nu op volle sterkte. Bij de verzorgingspost van 35 kilometer krijgen we petjes met een brandend lampje uitgereikt. Het wordt inmiddels schemerig dus is dat geen overbodig luxe. Het moet een mooi gezicht zijn als je ons ziet komen aanlopen. Ook wij genieten, van de mooie luchten in de verte, de heldere maan, de berenklauw, de gele lis, het gezelschap. Wanneer de contouren van Sneek opdoemen gaat het tempo lichtjes omhoog. We zijn er bijna. We willen er ook bijna zijn. De benen worden moe, zeker voor de snelle lopers, die nog nooit in hun leven zo lang gelopen hebben.

Wanneer we de stad inlopen, is het bijna half elf. Erg druk is het niet meer. We worden opgewacht door accordeonspelers achter op een klein wagentje. Het was al sfeervol met de lichtjes, het wordt nog sfeervoller door de muziek. Een paar bochten en daar is de Waterpoort weer, mooi uitgelicht. We zijn er!
De kop is eraf. De nul-editie is gelopen. Nu kunnen we evalueren, bijstellen, verfijnen. Op naar 21 juni 2014! Maar eerst gaan we bijkomen. En vooral nagenieten. Want een loopfeestje was het zeker.


This page is linked to the home page of Gerry Visser